diumenge, 4 de novembre del 2012

Amèrica vota


Com cada primer dimarts d’any de traspàs els Estats Units escullen president.Després de quatre anys de forta recessió econòmica el president Obama té elrepte d’una reelecció complicada. Malgrat algun èxit internacional, el quedeterminarà la seva continuïtat o no serà la seva gestió domèstica, econòmicabàsicament i pels estralls del Sandy.El què el 2008 era una gran onada d’il.lusió i carisma (“Yes we can”) s’han convertit el 2012 en un constant vaivé de malesnotícies i escassa perspectiva. Davant té un candidat solvent. Romney és unpolític sòlid i veterà, ex-consultor, empresari d’èxit, prou ambigu i pragmàticper disputar-li la victòria. 

Els dos candidats estan virtualment empatats segons les enquestes. Elsistema estableix que cada estat té un pes proporcional determinat en nombre devots electorals. Molts estats sempre voten el mateix, p. ex. Califòrnia, demòcratai Texas, republicà. Després n’hi ha uns altres que son canviants i quedeterminen el guanyador final: Florida o Ohio poden tenir la clau.

La participació sembla que serà entre el 55% i 57% del cens. Certament moltbaixa, per la que s’anomena la “democràcia més gran del món”. Malgrat això hoseguirem amb interès com si d’un esport es tractés i els mitjans d’aquí s’hiabocaran. Els Estats Units estan també immersos en una gran recessió, amb untaxa d’atur del 7,9% intolerable pels seus estàndards. Amb un deute públic monumentali creixent de 16 bilions de dòlars, més del 105% del PIB. Un dèficit públicsemblant a l’espanyol (del 9%) i una balança comercial crònicament deficitària.Amèrica votarà. Els americans votaran mirant pels seus interessos, però elresultat ens afectarà a tots els europeus i a les polítiques econòmiques que s’implementinallà i aquí. Que votin bé i que tinguem sort.

El Punt Avui, dimarts 6 de novembre de 2012: ELECTION DAY
http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/7-vista/23-lectorescriu/590646-america-vota.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per introduir comentaris al Pecagús, cal que t'identifiquis amb NOM i COGNOMS. Gràcies.