diumenge, 23 de desembre del 2012

El món no s'acaba... (Resum 2012)

Com que finalment el món no s’ha acabat tocarà fer balanç del 2012. Un any apassionant en el terreny nacional català, però de forta crisi econòmica i social, on hem assistit a un seguit de males notícies, tancaments d’empreses, més atur, més crisi i pobresa. Quart any sencer de crisi. Anem sumant.

Vaig iniciar aquest blog el 6 de gener de 2011, aviat farà 2 anys i aquest és l’article número 69. El número 70 ja el faré l’any vinent...

Durant aquest 2012, he parlat de temes sempre centrats en l’àrea econòmica, empresarial i política que són el leitmotiv d’aquest blog, tot i que també he parlat de temes miscel·lanis com el ciclisme (Tour de França), de les vacances (que han de servir per no fer res...) i de Finlàndia i com treuen profit dels seus boscos. Enguany no he tocat una altra passió meva com és el Barça, però bé, tancarem l’any amb 16 punts d’avantatge respecte el Real Madrid, penso que ja està tot dit...

EMPRESES. Dins l’apartat d’empreses i gestió empresarial, hem repassat  els secrets de l’empresa tecnològica Apple, que més que clients té fans addictes. Com la influència del seu fundador Steve Jobs, mort la tardor de 2011, l’ha convertit en un referent en termes de mercat, l’excel·lència en termes de productes i l’empresa més valorada del món. Serà capaç el nou CEO, Tim Cook de mantenir el llegat de Jobs? També vam veure com Facebook va sortir a borsa el maig i com els dubtes del seu model de negoci s’han instal.lat en el mercat. Podrà Zuckerberg mantenir el model exitós o serà un nova bombolla? El guru i multimilionari, inversor exitós, Warren Buffett va tenir 3 articles dedicats, com a referent dins el món del management i de l’èxit en les inversions. De vella escola, Buffett ens ensenya com triomfar en la inversió i la gestió.
Vaig dedicar un article al formador català Victor Küppers i el seu “efecte actitud”. Vaig poder assistir a dues brillants conferències (convidat per Dibosch i la Escola de Gestió Empresarial) a Girona i Vilablareix. També vaig publicar alguna eina per clarificar entre el que és important i el que és urgent. Una frontera difícil de discernir en la nostra estressada vida.
Vaig repassar també els comptes de l’empresa Abertis i com aquesta és l’instrument de perpetuació d’un tracte injust sobre els catalans pel què fa a infraestructures i les seves malignes vinculacions amb el poder econòmic, polític i mediàtic espanyol. Aquesta notícia entronca amb el capítol d’actualitat i de la campanya del #novullpagar que va ser objecte d’un ampli seguiment per part de molts particulars i alguns partits polítics.

ECONOMIA. Per continuar en el bloc de polítiques econòmiques, vaig parlar de la primera Vaga General (29M) que rebia Rajoy. Preàmbul de la segona que es realitzaria posteriorment, el novembre (14N) i presumeixo de moltes més que vindran donada la degradació de les condicions i la manca d’alternatives eficaces. La situació de l’Atur que no ha millorat ans els contrari (en un país fallit de model econòmic), un sector públic que no s’ha reestructurat i on seguim patint un número indecent de nivells administratius (p.ex. Ajuntaments i Municipis, sense parlar de consells comarcals, diputacions o entelèquies vàries) i a més els ciutadans ens hem convertit en una reserva inesgotable, objecte d’un augment indiscriminat de la pressió fiscal que ha anat sagnant-nos i ha reduït el consum i ha aprofundit la crisi. Les eleccions a Alemanya, tardor de 2013, potser donaran una idea de si quelcom canviarà o la mesella Merkel es perpetuarà.

ACTUALITAT. Temes d’actualitat que també he parlat en el blog durant aquests 12 mesos, de l’Eurovegas (finalment el magnat Sheldon Adelson escollí Madrid), de l’escandalós comportament del cap de l’Estat i les seves escapades cinegètiques, el Borbó, i reflexionava a l’entorn de la monarquia i la seva utilitat avui dia. Especialment sagnant va ser el tema de les participacions preferents, una gran estafa organitzada per part de la banca i que s’han cobrat moltes víctimes entre molts estalviadors que han perdut els seus estalvis. També l’escàndol de Bankia i l’inici del procés contra Rato va ser objecte d’un post.
Al novembre eleccions americanes, es preveien molt disputades però van tenir un guanyador clar, el President Obama. Al final, el mormó Romney no va ser tan rival, però en l’agenda del President hi ha temes tant crucials com salvar la nació del precipici fiscal, aixecar l’economia o regular a la fi l’accés a les armes als EUA.

INDEPENDÈNCIA. Però sens dubte el què ha estat el tema estrella de l’any en aquest blog, han estat els fets posteriors a la històrica Manifestació de l’11S a la qual vam assistir en família. Tenia clar que hi havíem de ser.
El President Mas va convocar eleccions anticipades un cop el vodevil del pacte fiscal va entrar en via morta. Una decisió noble, arriscada i molt honesta. La mesquinesa, que impregna alguns sectors d’aquí i d’allà, va intentar fer veure que Mas era el gran derrotat de les eleccions. Greu error de pensar en aquests termes. El poble Catalunya vol ser lliure, però el camí no serà messiànic, sinó que serà plural i haurà de fer-se entre tots. Ara el Parlament és netament favorable al dret a decidir i s’ha pactat un referèndum el 2014.
He escrit la meva visió sobre el tema, des de l’endemà de l’11, al fet que no s’ha de tenir por i que l’Estat espanyol intentarà tota mena d’estratagemes i s’inventarà tot de fal.làcies per anar en contra de la voluntat del poble català. La democràcia low cost de base espanyola ha arribat als seus límits, una democràcia que té en la falta de responsabilitat dels seus dirigents, una característica clau.
Han sorgit un munt d’estudis que avalen la viabilitat d’un Estat català. Els productes Made in Catalonia són competitius i molts empresaris han trencat la seva visió hispanocèntrica per, d’una vegada per totes, obrir-se al món. M’atreveixo a afegir que la premsa internacional ha tractat el cas català amb certa simpatia i amb un sobtat gran interès desprès dels fets de l’11S.
Abans de la campanya vaig poder assistir a Girona a la conferència de la revelació política de l’any, l’Oriol Junqueras, simpàtic professor universitari, una piconadora verbal i que amb només un any de presidència a ERC ha sigut capaç de doblar els escons de la formació independentista i convertir-se en un gran líder.
L’11S va generar molta il.lusió i emoció, vaig penjar fotos fetes a Barcelona i també reflexions econòmiques a l’entorn de possibles sortides de l’economia catalana en cas de crear un nou estat d’Europa. Que no ens malmenin la il.lusió.

El 2013 serà dur, però seguirem persistint. 2013: més articles, més temes, reflexió i debat, més Pecagús!

Bon Nadal i bon any nou.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per introduir comentaris al Pecagús, cal que t'identifiquis amb NOM i COGNOMS. Gràcies.